Országok

Nyelvek

A Ceetrus Hungary Kft. csapata is részt vett a PET Kupán

Magyarország
01 október 2020

Az idei eseményen a vírushelyzet miatt fele akkora volt a mezőny, mégis majdnem annyi hulladékot sikerült gyűjteni, mint tavaly, és ehhez a Ceetrus csapata is hozzájárult.

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a PET Kupát. A tiszteletreméltó civil kezdeményezés célja, hogy összeszedje az eldobált PET palackokat, melyek évről évre elárasztják a Tisza folyót. A PET Kupa 2013 óta foglalkozik a folyó megtisztításával, azóta több tonna hulladékot termelt ki a vízből, videókon örökítette meg a PET Kalózok kalandjait, és ezreket inspirált arra, hogy tegyenek valamit a környezetükért.

A résztvevők hajóikat is PET palackok felhasználásával építik, ezzel teszik meg a 70-80 folyamkilométert, mely során rengeteg italos palackot és egyéb szemetet gyűjtenek össze a Tiszából, a Tisza árteréből. Az összegyűjtött szemét látványos átalakuláson megy át. Egyrészt ezek felhasználásával készítik el a résztvevők a hajóikat, amelyek akkor nyerik el a PET hajó címet, ha megfelelnek a rájuk vonatkozó kiírásoknak. Másrészt a PET Kupa gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről, elhelyezéséről, koordinálja a hulladék megtisztítását, újrafelhasználásra alkalmassá tételét. A hajóépítésre nem alkalmas hulladék szelektív elhelyezéséről is a PET Kupa gondoskodik, melyben állandó partnereik a hulladékhasznosítók és a hulladékos közszolgáltatók. A PET Kupa sikere abban rejlik, hogy a nevezők nem pusztán a szemétszedésben, hanem egy izgalmas versenyben is részt vesznek, ráadásul közben csodaszép helyeken járnak, és egy fantasztikus hangulatú közösségi élményben is közreműködnek. Így tulajdonképpen sikerült a környezetszennyezés ellen indított küzdelmet egy jóhangulatú, ismeretterjesztő eseménnyé alakítani.

Az idei PET Kupán összesen 11 csapat indult, az Auchan Korzókat üzemeltető Ceetrus Hungary Kft. lelkes 8 fős csapata idén első alkalommal vett részt a versenyen. A csapatot erősítve munkatársakat családtagok és barátok is elkísérték a megmérettetésre, így a hajón tartózkodó legénység folyamatosan váltotta egymást. Szemerédi Dóra Diána, a Ceetrus Hungary CSR és belső kommunikációs menedzsere így nyilatkozott a részvétel kapcsán:

„A Ceetrus számára mindig is kiemelt fontosságú volt a társadalmi felelősségvállalás, bolygónk és szűkebb környezetünk megóvása. A környezetvédelmi alapelveket valamennyi fejlesztési projektünk során figyelembe vesszük, és számos olyan környezetvédelemmel és biodiverzitással kapcsolatos célkitűzést fogalmaztunk meg az elkövetkezendő évekre, melyeket szeretnénk betartani. A PET Kupa célja és küldetése pedig olyan szemléletformáló és gyakorlati haszonnal is bíró aktivitás, ami mellé büszkén állunk, ezért is döntöttünk a részvétel mellett. Idén a vírushelyzet miatt feleakkora volt a mezőny, ezért óriási öröm számunkra, hogy így is, hat nap több, mint 8 tonna műanyag hulladéktól tisztult meg a Tisza. Büszkék vagyunk rá, hogy ehhez a szép eredményhez a csapatunk részvételével mi is hozzájárulhattunk.”

Szemerédi Dóra Diána arról is beszélt, hogy példaértékű, ha valaki a szabadidejét arra áldozza, hogy tegyen valamit a környezetéért, és remélhetőleg a Ceetrus részvétele más cégeket is inspirál majd arra, hogy keresse a lehetőségeket, amivel hozzájárulhat a bolygó állapotának megőrzéséhez. A Ceetrus-nak nem ez az első társadalmi felelősségvállalásra irányuló projektje, a cég munkatársai rendszeresen részt vesznek un. CSR napokon. Legutoljára faültetési és szemétszedési napot szerveztek Kecskeméten, az egyik ingatlanfejlesztési projektjük helyszínén.