Országok

Nyelvek

Pénzadománnyal támogatja a Emlőrák Gyógyításért Alapítványt a Ceetrus

Magyarország
14 december 2020

A Ceetrus Hungary Kft. kiemelten fontosnak tartja az egyik legfontosabb emlőrákkutatással és gyógyítással foglalkozó hazai alapítvány munkájának támogatását.

Felelős vállalatként a Ceetrus Hungary Kft. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy fontos társadalmat érintő ügyek mellé álljon, ezért idén több alapítványnak és egyesületnek – köztük az Emlőrák Gyógyításért Alapítványnak – is anyagi támogatást nyújt.

Az Emlőrák Gyógyításért Alapítvány lassan három évtizede azzal a céllal jött létre, hogy fejlessze a magyarországi emlőrákkutatást, gyógyítást, összefogja a témával foglalkozó szakembereket, keresse a gyógyítás előmozdítása érdekében a nemzetközi együttműködési lehetőségeket, valamint a szakmai tevékenységek mellett széles körű tájékoztatást nyújtson az emlőrák megelőzésével és kezelésével kapcsolatban. Az alapítvány oldalán az érintettek a kutatási eredményekről, kezelési lehetőségekről is olvashatnak, valamint gyógyulási történeteket és önsegítő csoportokat is megismerhetnek. 

Az emlőrák ma a nők egyik leggyakoribb betegsége, ami hazánkban körülbelül 2300 nő életét követeli évente. Az elhalálozások oka többnyire az, hogy túlságosan előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Az emlőrákot félelem és számos tabu övezi, pedig a daganat időben felfedezve éppúgy meggyógyítható, mint más betegségek. Az eredményes kezelés záloga a korai felismerés mellett az időben megkezdett terápia. Korai észlelés esetén a daganat szövődmények nélkül eltávolítható.

A szakorvosok szerint 45 éves kortól, azaz a veszélyeztett korcsoportba lépve legalább kétévente javasolt szűrővizsgálatra járni. Emellett már fiatalabb kortól érdemes rendszeres önvizsgálatot tartani. Az emlőben előforduló elváltozások többsége ugyan jóindulatú, de ezt egyértelműen csak szakorvos képes megállapítani. Ha bármilyen elváltozást, gyulladást tapasztalunk az emlők területén célszerű orvoshoz fordulni. Fontos megemlíteni, hogy a mellrák nem csupán a nők betegsége, hanem kis százalékban ugyan, de a férfiaknál is előfordul. Ezért a betegség a családban nem lehet tabu, fontos beszélni róla.

A Ceetrus Hungary Kft., az Auchan Korzók üzemeltetője 500.000 Ft pénzadománnyal támogatja az Emlőrák Gyógyításért Alapítvány munkáját. Az adományozási oklevelet Szemerédi Dóra Diána, CSR és belső kommunikációs menedzser és Fonay Gergely marketing vezető, az alapítvány képviseletében Dr. Drajkó Veronika kuratóriumi elnöknek adta át. Szemerédi Dóra Diána az adományozás kapcsán így nyilatkozott: „A Ceetrus-nál azért is fontos számunkra ez a téma, mert az Auchan Korzók vásárlóinak többsége nő. Sajnálatos, hogy az EU országai közül hazánkban a legmagasabb a rák okozta halálozások lakosságszámhoz viszonyított aránya, ezért a megelőzésnek, az időben elvégzett szűrővizsgálatoknak és a tájékoztatásnak kiemelt jelentősége van. Nagy öröm számunkra, hogy anyagi eszközeinkkel hozzá tudunk járulni a magyar női társadalom egészségügyi állapotának javításához.” 

A tervek szerint az alapítvány a támogatási összeget egy az emlő biopszia során használt orvosi eszköz beszerzésére fordítja. A gömb alakú Tumark Vision marker a biopszia helyének ultrahanggal történő megjelölését segíti, annak láthatóságát növelve. A speciális jelölő segítségével a daganatot még a kezelés előtt megjelölik, így, ha a kezelés alatt a tumor összezsugorodik vagy eltűnik, a marker megmutatja az utókezelésekhez, hogy hol volt eredetileg a tumor. A markernek háromdimenziós kialakítása miatt más képalkotó eljárások során - mammográfia, CT, MRT - is nagy hasznát veszik.