Országok

Nyelvek

Pénzadománnyal támogatja a MentsManust-Movember Magyarország Egyesületet a Ceetrus

Magyarország
18 december 2020

A Ceetrus Hungary Kft. 500.000 Ft-tal segíti a legnagyobb hazai férfiegészség-védő mozgalom tevékenységét.

Felelős vállalatként a Ceetrus Hungary Kft. kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy fontos társadalmat érintő ügyek mellé álljon, ezért idén több alapítványnak és egyesületnek – köztük az MentsManust-Movember Magyarország Egyesületnek – is anyagi támogatást nyújt.

Magyarországon számos alapítvány foglalkozik a nők egészségével, míg a férfiakéval annál kevesebb. Közben a daganatos megbetegedések elhalálozási statisztikái a férfiak körében legalább olyan tragikusak. Ezért is kiemelkedő a több mint tíz éves múlttal rendelkező MentsManust-Movember Magyarország Egyesület munkája, amely az utóbbi években az ország legnagyobb férfiegészséggel foglalkozó mozgalmává nőtte ki magát.

Novemberben világszerte férfiak ezrei teszik félre a borotvát és növesztik meg bajuszukat, hogy ezzel a tevékenységgel hívják fel a figyelmet az egyik legelterjedtebb férfibetegségre, a prosztatarákra. A Movember elnevezésű ausztrál kezdeményezéshez a Movember Magyarország Mozgalomnak köszönhetően 2009 óta hazai önkéntesek is csatlakozhatnak. A kezdeményezés meghonosítói 2016 óta már egyesületi formában működnek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életvitel és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára. Az egyesülethez kapcsolódik a 2016 óta működő ProsztataKommandó elnevezésű szűrőprogram is. Az ország egész területén végzett PSA-szűrésekhez szakmai partnerek, többek között a Magyar Urológusok Társasága és a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája is csatlakozott.

Hazánkban évente átlagosan 5000 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, a betegség minden évben körülbelül 1500 férfi életét követeli. Annak valószínűsége, hogy egy férfi túléli a 65. életévét Magyarországon jelenleg csupán 64%, pedig, ha időben felismerik, a prosztatarák gyógyítható. A megelőzésben fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozás, a felelősségteljes párkapcsolat és a rendszeres mozgás. Sokan nem tudják, de naponta minimum félóra mozgással a krónikus betegségek 65%-a megelőzhető. A megfelelő mentálhigiéné legalább ilyen fontos, ezért a fizikai egészség mellett érdemes figyelmet fordítani a lelki és mentális állapotunkra is. Emellett 40 év felett évente egyszer javasolt elmenni prosztatarák szűrésre.

A Ceetrus Hungary Kft., az Auchan Korzók üzemeltetője 500.000 Ft pénzadománnyal támogatja a MentsManust-Movember Magyarország Egyesület munkáját. Az adományozási oklevelet Szemerédi Dóra Diána, CSR és belső kommunikációs menedzser és Fonay Gergely marketing vezető adta át az egyesület elnökének, Honti Dániel Lászlónak. A tervek szerint az alapítvány a támogatási összeget gyorstesztek beszerzésére fordítja. Emellett 2021 tavaszán két alkalommal szűréseket is végeznek majd a Ceetrus Hungary Kft. által üzemeltetett helyszínen, az egyik Auchan Korzón.

Fonay Gergely az adományozás kapcsán így nyilatkozott: „Sajnálatos, hogy az EU országai közül hazánkban a legmagasabb a rák okozta halálozások lakosságszámhoz viszonyított aránya, ezért a megelőzésnek, az időben elvégzett szűrővizsgálatoknak és a tájékoztatásnak lényeges szerepe van. Nagy örömünkre szolgál, hogy anyagi eszközeinkkel támogatni tudjuk az egyesület munkáját, és az Auchan Korzón helyszínt is biztosíthatunk a szűrésekhez. Ezáltal egy kicsit mi is hozzájárulhatunk a magyar férfiak egészségi állapotának javításához.”